Přípravné utkání HC Piksla Pardubice - HC IT Profi Vimperk

19.01.2012 11:28

HC Piksla Pardubice - HC IT Profi Vimperk 5:12

Třetiny: (1:3, 1:4, 3:5)

HC PIKSLA:  Kouba - Sedlák L., Dufek B., Bláha, Dufek K. - Hájek, Hyxa, Sedlák P. - Dospěl, Štarha, Goudy - Vávra, Vysocký, Bárta

HC IT PROFI: Kouba J. - Had, Maník, Hora, Předota - Šimeček, Krejsa, Staněk - Polata, Heider, Kačmar - (GM Váňa)

(Hráno 14. 1. 2012 na zimním stadiónu v Chrudimi, 3 x 30 minut hrubého času)

Reportáž

V rámci přípravy na další důležitá mistrovská klání KAHL sehrál tým HC PIKSLA utkání s amatérským výběrem z hokejového střediska v šumavském městě Vimperk. Jihočeské mužstvo HC IT PROFI vedené kapitánem Martinem Krejsou a manažerem a rozhodčím v jedné osobě Miroslavem Váňou dorazilo do Východních Čech s rafinovaně skrývaným sebevědomím. HC PIKSLA se pak oprávněně spoléhala především na své ostřílené borce bratry Dufkovy a Sedlákovy a navíc se poprvé představila fanouškům ve zcela nových dresech, což jí dodávala další potřebnou motivaci.


Začátek utkání byl velmi vyrovnaný a dlouho oba brankáři drželi čisté konto. V polovině první části se však šumavský výběr začal opakovaně dostávat do přečíslení v útočném pásmu a třemi utěšenými kombinačními akcemi, ta nejučebnicovější se zakončením Radka „Gretzkyho“ Polaty, zatížil konto domácího týmu. HC PIKSLA převyšovala svého soupeře bojovností a střelbou, což bylo korunováno gólem z hole Petra Výsockého – stav po 1. třetině 1:3.
Ve střední části se HC PIKSLA vrhla do útoku, aby srovnala výsledek a třeba i vstřelila nějaký ten gól navíc, avšak HC IT PROFI rutinérsky upravilo strategii hry a s pomocí trvale vysunutého útočníka několika povedenými brejky dočasně zlomilo vývoj utkání ve svůj prospěch. Druhá třetina tím vyzněla gólově 4:1 pro jihočeský tým, když další úspěch domácího výběru zaznamenal František Štarha.


Začátek závěrečné periody přinesl zřetelný obrat v obrazu hry a poměru sil na ledě. HC PIKSLA převzala aktivitu, uzamkla soupeře do obranného pásma a dvěma tvrdými a nečekanými střelami z dálky Bolka „Bombera“ Dufka a Jaroslava Blahy překonala brankáře hostujícího mužstva. Za stavu 4:7 byla na šumavském výběru, který byl pod těžkým tlakem pardubického týmu, znát nervozita a obava o výsledek. Bohužel mnoho dalších akcí HC PIKSLA zůstalo nevyužito nebo skončilo v rukách vynikajícího vimperského gólmana  Járy „Roye“ Kouby. A jak to často bývá, po vzoru „nedáš – dostaneš“ dvěma slepenými brankami HC IT PROFI definitivně rozhodlo zápas ve svůj prospěch. Jeden z nahrávačů na zmíněné góly „pohraničního“ týmu, Pepa Předota, tuto fázi utkání při tiskové konferenci komentoval takto: „Tak určitě – měli jsme opravdu strach o výsledek - když dlouho hraješ před svou brankou, tak neútočíš, a když neútočíš, tak nedáváš góly, no a to se pak může prohrát… Jestli jsme se už nevyrovnávali s tím, že jsme si jeli přes půl Republiky pro nářez?... Tak to určitě ne, ale to víš, že jsme se hodně plácali, když se to tam vsítilo. Tak určitě - někdo má radost a někdo ne, ale takovej už je sporrrt a hockey. “ Ani v závěru utkání HC PIKSLA nepřestávala v útočných snahách, což korunovala pátým gólem v podání Romana Hájka, nicméně i nadále zapomínala na obranu, a právě tento nedostatek společně s vyšší technickou vyspělostí a sehraností jihočeského týmu zapříčinil hrdou, ale přesto prohru domácího celku.