Herní systém KAHL

14.11.2011 15:30

Nejdiskutovanějším bodem setkání ustavující schůze KAHL se stal herní systém. Předložené návrhy byly zevrubně diskutovány a zvažovány jejich výhody a nevýhody. Nakonec se členové vedení KAHL sjednotili na herní variantě, která ještě zajistí optimální počet utkání a přesto bude ponechán prostor pro řešení možných komplikací, které v této sezóně mohou především z hlediska organizačního nastat. Sezóna se tedy odehraje jako "nultá" a během ní dojde k optimalizaci herního systému, pravidel i veškeré organizace soutěže. Souběžně s průběhem sezóny započnou práce na utvoření společné právní subjektivity ligy a klubů jakožto sportovního oddílu či svazu.

Jaký tedy bude herní systém letošního ročníku?

V základní části se pět týmů střetne jednokolově dle rozlosování tak, aby každý odehrál 2 domácí a 2 venkovní utkání. Každý celek tedy odehraje celkem 4 zápasy. Následuje play-off, ve kterém se spolu střetnou první tým základní části se čtvrtým a druhý tým se třetím. Půjde opět jen o jeden zápas, výhodu domácího prostředí bude mít lépe umístěné mužstvo po základní části. Následuje utkání o třetí místo, ve kterém se střetnou oba poražené celky z play-off a finále, které odehrají vítězná mužstva. Hraje se opět jeden zápas, výhodu domácího prostředí v boji o třetí i první místo má lépe postavené mužstvo po základní části.

Ledovou plochu vždy zajistí domácí mužstvo, které také uhradí potřebné finanční náklady. Domácí tým také deleguje rozhodčího. Bude zajištěno 15 minutové rozbruslení, po kterém bude následovat utkání trvající 3 x 20 minut hrubého času s 5 minutovou přestávkou po 1. a 2. třetině. Vyloučení trvá 2 minuty hrubého času. V zápase bude uplatněno pravidlo postavení mimo hru, zakázané uvolnění ani přihrávka přes dvě čáry se nepíská. Rozehrává se vhozením buly. Minimální počet hráčů na soupisce je 11. Finanční úhrada za led v play-off je hrazena rovným dílem oběma týmy.